Krantenartikel 30-08-2021



CARAVANSTALLINGEN OVERVOL –  De Limburger 30.08.2021

Lekker met camper op vakantie, maar dan

Veel caravan- en camperstallingen staan vol. Door de pandemie heeft coronaproof kamperen een enorme vlucht genomen. Er is een groeiend gebrek aan (overdekte) stallingsplekken in Limburg. Ook de wachtlijsten stromen vol.



DOOR CLAIRE VAN DYCK VELDEN/GRONSVELD

De kampeervakantie in Zeeland zit erop. Maarten Janssen uit Maastricht heeft zijn caravan net weer netjes overdekt gestald in één van de vele loodsen van de voormalige fruitveiling in Gronsveld. Hij had geluk toen hij vorig jaar in het vakantieseizoen de caravan van een neef overnam en op zoek ging naar een stallingsplek in de buurt. De vaste plek in Brabant werd pas opgezegd na het vinden van een plek bij caravanstalling Pinckaers in Gronsveld. De krapte in het aanbod bood geen ruimte voor risico’s. Janssen kon met zijn bepaald niet kleine caravan nog overdekt terecht. Dit jaar zou hij dat geluk niet hebben gehad, zegt eigenaar Paul Bischofs. Hij heeft al vaak nee moeten verkopen. De 750 plekken zijn allemaal verhuurd. „De aanvraag is behoorlijk, soms wel vijf telefoontjes op een dag.” Bischofs hanteert twee wachtlijsten, één voor klanten en één voor nieuwkomers. De wachtlijsten zijn maar voor een jaar, en tientallen namen lang. De klanten die nu nog hun camper of caravan buiten hebben gestald, stromen als eerste door naar een zeer gewilde overdekte stallingsplaats als er een plek vrijkomt.



Buitenplek

‘Nog enkele (buiten)plaatsen beschikbaar in onze stalling, omgeving Venray.’ De advertentie van caravanstalling Ysselsteyn bevestigt die trend. Wie nu een buitenplek reserveert, heeft als eerste de mogelijkheid om door te stromen naar binnen, als in november de nieuwe loods gereed is. Het is één van de zes locaties in Noord-Limburg die het stallingsconcept Stalling31 aanbieden. Zij zorgen voor de marketing, afsprakenplanning en klantcontact, de agrarische ondernemer doet het beheer ter plekke. Inmiddels zijn er 46 locaties aangesloten zegt Anouk Arts. En de vraag blijft onverminderd groot. „Zelfs in de uithoeken van het land loopt het aardig vol.”



Coronaproof

In de branche komen ze allemaal met dezelfde verklaring: corona. De camper wint al jaren aan populariteit en dat is in de coronatijd nog harder gegaan. Sinds de pandemie kiezen mensen massaal voor de coronaproof kampeervakantie. Vakantiegangers deinzen terug voor het vliegen en voor de onzekerheid. Op vakantie gaan is zo makkelijk nog niet door steeds wisselende reisadviezen, kleurcodes en quarantaines. Velen kamperen in eigen land. De vrijheid van een eigen huis op wielen biedt ook de flexibiliteit om last minute naar het buitenland te gaan. De aanvragen komen het hele jaar door binnen, met een piek rond deze tijd.

Het bezit van een camper of caravan is met vele duizenden gestegen en lag op 570.872 op 1 juli. Een ‘absoluut recordniveau’, blijkt uit recente cijfers van brancheorganisaties Bovag en Kampeer- en Caravan-Industrie (KCI). Het aantal nieuwe kampeerauto’s tot juli lag ruim 43 procent hoger dan in de eerste helft van vorig jaar en het aantal verkochte tweedehandse kampeerauto’s via de vakhandel (bijna tienduizend stuks) ruim 40 procent hoger. Het caravanbezit is sinds dit jaar ook weer aan een opvallende opmars bezig, ziet Bovag. In de eerste helft van 2021 werden 5400 nieuwe caravans geregistreerd, oftewel ruim 35 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Die moeten ook allemaal worden geparkeerd, en niet voor de deur op straat. Dat is in veel gemeenten maar voor drie dagen toegestaan. En dus is er dat groeiende tekort aan – vooral overdekte – stallingsplaatsen. ‘Caravanstalling te Heel VOL!’, meldt de advertentie op Marktplaats. Desondanks komen er drie tot vijf nieuwe aanvragen per week, zegt Nicole van Alphen. „Komt een plaats beschikbaar, dan is die meteen weg.” Ze heeft inmiddels zelfs klanten uit de Randstad, waar de plaatsen schaarser en de kosten hoger zijn.

Herkenbaar, zegt Michel Laugs van Caravanstalling Margraten. Bij hem gaan, zoals op meer plekken, de prijzen ook omhoog. Een kwestie van vraag en aanbod, maar ook stijgende kosten van verzekering en WOZ-belasting. Hij breidt binnenkort uit met vijftig plaatsen. Maar of deze kampeergekte blijvend is? Sommigen zullen het kamperen hebben ontdekt, maar hij verwacht binnen een jaar of twee ook weer een verkoopgolf van caravans, als goedkope pakketreizen weer binnen handbereik zijn.



Verdieping

Als hij mocht bijbouwen, zat ook die uitbreiding in no time vol. Propvol, zegt Jos Cuypers van de gelijknamige stalling in Velden met zo’n driehonderd plekken. Hij is gestopt met wachtlijsten. Dat is „mensen voor de gek houden”. Staan ze er jaren op, want het verloop is minimaal. Er zijn zelfs mensen die hem een extra jaar huur aanbieden voor een plek, maar daar begint hij niet aan. Collega Bischofs uit Gronsveld ziet hetzelfde, maar is even principieel: achteraan aansluiten. Cuypers heeft extra ruimte weten te winnen door uitbreiding van de zoldervloer. Vouwwagens – de laatste jaren ook weer in opkomst , merkt hij – kunnen bovenin, op de verdiepingsvloer worden geparkeerd.

Lars Heijnens heeft net zijn vouwwagen in de voormalige tennishal op het terrein van Pinckaers in Gronsveld geparkeerd. Hij moest op zoek naar een nieuwe stek vanwege aanpassingen op de oude staplaats. „Ik had nee verwacht, maar had geluk.” Alleen een vouwwagen is altijd nog wel te plaatsen. „Kleiner, lichter en wendbaarder”, zegt Bischofs. „Die duw je eenvoudig voor een rij caravans.”